Österbybruks herrgård

I den lilla uppländska bruksorten finns det ju som sig bör av en bruksort, ett herresäte med anor från 1500-talet. I området finns mycket bevarat från tiden då Österbybruk var just en bruksort.

Historik

Under 1400-talet tillhörde Österby gård Örbyhus, som i sin tur innehades av Vasa-ätten. Gustav Vasa anlade, med hjälp av främst tyska experter, ett järnbruk specialiserat på krigsmateriel i trakten. 1643 kom Österby gård tillsammans med Lövsta och Gimo i Louis De Geers ägo. Ostindiska Kompaniets ägare Claes Grill förvärvade bruket 1758 efter att Antoine De Geer avlidit. 1802 överlät Anna Johanna Grill halva bruket till Per Adolf Tamm, eftersom hon tyckte att hans motstånd mot Gustaf IV Adolfs skattehöjningar och avsägande av adelskapet var hedervärt. 1821 stod Per Adolf Tamm som ensam ägare av Österbybruk och ägdes inom släkten i närmare 100 år fram till 1916. Det förvärvades då av Gimo-Österby Bruks AB (från 1927 ingående i Fagersta Bruks-koncernen). År 1983 lades verksamheten ned, men lever ändå vidare genom Österby Gjuteri AB som fortsatt använder stämpeln med de båda ringarna som kännetecknat kvalitetsjärn ifrån Österby sedan mer än 250 år. År 2012 återinvigdes Dannemora gruvor men gick i konkurs redan 2015 och är nu inte i drift.
Tidigare gick den smalspåriga Dannemora-Hargs Järnväg genom Österbybruk. Persontrafiken vid Österbybruks järnvägsstation upphörde omkring 1960. Banan breddades till normalspår på 1970-talet och används i dag för godstrafik till och från hamnen i Hargshamn.

Vallonsmedjan

I Österbybruk finns det som sägs vara världens enda helt bevarade vallonsmedjan. Kring mitten av 1600-talet kom ett par tusen valloner till Sverige. De hade flyttat från Ligeområdet, nuvarande Belgien, som länge varit känt för sin järnhantering. Invandringen till Sverige organiserades av Louis de Geer (själv vallon) som behövde skickliga smeder till de järnbruk han arrenderade och senare köpte av den svenska staten, bland annat bruket i Österby. Själva smidestekniken vad känd sedan innan i Sverige, men det man saknade var den uppskalade stordriften och det var där vallonerna kom in i bilden.

Österbybruks historia sträcker sig bakåt till 1400-talet. Skogen, vattnet och malmen är de tre delar som lagt grunden till Österbybruks och alla vallonbrukens historia.

Malmen bröts i många smågruvor i området, men högsta kvalitén fanns i den fina malm från Dannemora gruva. Tekniken att bryta loss den från berget krävde stora mängder ved och tillmakning var den metod som användes före dynamitens tid. Det innebar att man först eldade berget för att sedan med handkraft slå sönder malmkroppen och bärga den ur gruvans djup.

Förädlingen från malm till järn krävde också ved för att värma masugnar och smedjor samt vatten för att driva vattenhjulet och hammaren i smedjan.
Det var tillgången på dessa tre produktionsdelar – malm, ved och vatten – som avgjorde var produktionen etablerades.

När svenska staten behöver intäkter för att täcka kostnader för krig och krigsskulder vände man sig söderut i Europa för att hitta finansiärer och kompetens.
1632 utarrenderades Österby tillsammans med Lövsta och Gimo till Willem de Besche och Louis De Geer och en storindustri växte fram. Arbetskraften värvades från deras hemländer och de tog med sig smeder och annan ny kompetens som utvecklade produktionen. Vallonbruken grundlades och med det den epok som lade grunden för Sveriges välstånd.

Österbybruks Herrgård skrämmer än idag sina gäster. Här finns flera andar röra sig i huset. Många är de som levt och verkat på Österbybruks herrgård och många är de historier som de har lämnat efter sig. Det finns berättelser om en smed som sålde sin själ till Djävulen, olyckliga män som lurats att dränka sig i parkens damm och om Gruvfrun som varnat traktens gruvarbetare.

På Österbybruks Herrgård rapporteras frekvent upplevelser av olika spöken. Vissa nätter ser man en svart hästdroska utanför bruket.
För inte så länge sedan stod även ett trebent ”trollbord” i huset. Bordet användes vid seanser där bordet knackade i golvet som svar på deltagarnas frågor. Det sägs att bordet gick överstyr och bordet fick en väldig kraft. Det kunde plötsligt åka runt i rummet med hastiga ryckiga rörelser. Man plockade därför bort bordet och låste in det i något källarförråd någonstans…

Kanske den mest omtalade berättelsen från Österbybruks Herrgård är den om smeden som av Satan ville få magiska arbetsförmågor. Han visste dock att priset för detta var hans själ. Smeden skrev, med blod som bläck, ner sin önskan på brev adresserat till Djävulen. Sedan stoppade han in brevet under kyrkporten exakt på slaget tolv en torsdagsnatt vid fullmåne. Därefter rusade han hemåt i skräck över den oåterkalleliga handlingen. Morgonen därpå kände han sig förändrad, arbetet han utförde i smedjan gick mycket snabbare och enklare. Han förstod då att hans kontrakt med Djävulen hade trätt i kraft. Kort därefter spred sig ordet i trakten om den häpnadsväckande skickliga smeden. Trots detta kände han inte någon glädje av sin nyrönta framgång. Han kände istället ånger och grämde sig oändligt mycket över att han sålt sin själ för något så billigt som lite yrkesskicklighet. Varför hade han inte önskat sig fantastiska rikedomar eller evig ungdom? Dessa betungande tankar gick honom åt allt mer, han åldrades hastigt och dog tidigt som en vresig man. Just vid dödsögonblicket sägs det att man såg en onaturligt stor svart korp lämna Österbybruk. Korpens vingar var så stora att de skymde solens ljus! Då visste man att det var Satan som kommit för att hämta smedens själ till helvetet. Tätt efter korpen flög också en liten svart sparv.

Pehr Adolf Tamm, i folkmun även kallad Gammel-Tammen, ärvde bruket i början på 1800-talet av sin moster Anna Johanna Grill. Denna festglada herre anordnade inte bara egna fester utan han besökte mer än gärna Stockholm för att delta i huvudstadens festliga tillställningar. Under ett av sina besök i huvudstaden förälskade han sig i sångerskan Jenny Lind som han senare bjöd in för att underhålla på herrgården. Som ackompanjemang till Jenny Linds vackra sång köpte han den flygel som idag står i den blå salongen. Jenny Lind återvände flera gånger till herrgården och faktum är att hon gör det än idag. Flera har vittnat om den vackra musiken som hörts spelas från flygeln men den tystar snabbt när man tittar in i den tomma salongen.

Gammelnådan, Pehr Adolf Tamms andra fru, hette egentligen Johanna Charlotta och har beskrivits vara mycket sträng mot sitt tjänstefolk. Hon satte stor skräck i de stackars pigorna – Nåde den som ertappades med att slöa! Det sägs att pigorna inte ville passera herrgården på sina lediga dagar av rädsla för att råka på Gammelnådan.

På ålderns höst fick Pehr Adolf Tamm allt svårare att gå och lät då tillverka en rullstol, eller ”hjulstol” som han själv kallade den, som skulle underlätta i hans vardag. Vid hans bortgång ställdes hjulstolen upp på vinden men tjänstefolket klagade ofta över att den rörde sig fram och tillbaka över golvet och ljudet störde personalen. Under lång tid försökte man finna en logisk förklaring till detta och länge trodde man att vindsgolvet helt enkelt måste ha en kraftig lutning. Senare efterforskningar har visat att så var det dessvärre inte. I våra dagar står hjulstolen i den gula salongen igen men det händer fortfarande att den rör på sig. När man kommer in i herrgården kan den stå i den stora salen, för att senare förflytta sig återigen till den gula salongen. Många menar på att Gammel-Tammen håller ett vakande öga på herrgården och flera har dessutom sett honom sittandes i sin stol vakande över sina hotellgäster.

Det finns ett flertal kvinnor som går igen på Österbybruks herrgård och flera gäster har vittnat om två svartklädda kvinnor som rör sig på godset. Catarina Boer var syster till inspektorn på Österby och beskrevs av många vara en väldigt vacker kvinna. Catarina fick ofta sitta med som bordsdam vid middagsbjudningar på herrgården när det fattades damer till sällskapen. Vid ett av dessa tillfällen fick hon baron på Forsmark till sitt bord, Georg de Besche, som hon senare kom att gifta sig med. Catarina sörjde länge att hon efter giftermålet blev utfryst av både släkt och vänner eftersom de tyckte att hon gift upp sig och inte längre var en av dem. Hon besökte därför ofta Österbybruks herrgård för att söka tröst hos sin bror. Flera hotellgäster vaknar än idag av ljudet av den svarta vagnen som kommer rullandes i släp efter fyra svarta hästar in på gårdsplanen. När vagnen stannar till skyndar sedan en svartklädd gestalt in i herrgården. Det är Catarina Boer som återigen kommit till Österbybruk för att söka tröst hos sin bror.

Som på de flesta slott så uppträder även en vit dam på herrgården. Från korsdammen ute i herrgårdsparken kommer en vitklädd, vacker kvinna. Hon är inte våt av vatten utan liksom svävar över dammen. Hon visar sig ofta när det är stora tillställningar på herrgården och hon beskrivs av de som sett henne som väldigt vacker. Det är kanske inte så konstigt att många unga män förälskat sig i henne. I början på 1800-talet var det en stilig löjtnant som förälskade sig en i denna vackra kvinna. De dansade genom natten och promenerade sedan ut i parken för att svalka sig. Vid korsdammen tappade den vitklädda kvinnan sin spetsnäsduk men när löjtnanten böjde sig ner för att plocka upp den var hon borta. Löjtnanten gav aldrig upp hoppet om att hitta kvinnan och återvände därför tillbaka till godset efter en tid för att på nytt försöka ta reda på vem hon var. Ingen hade varken sett eller hört talas om denna vitklädda kvinna. Morgonen efter var plötsligt löjtnanten försvunnen men återfanns senare drunknad i korsdammen. I hans hand höll han hårt om en vit spetsnäsduk. Vem den vita kvinnan är vet man inte och inte heller varför hon inte kan få ro.

Flera hotellgäster på Gammel Tammens Wärdshus har vittnat om att de haft besök av en liten flicka under sin vistelse. Hon brukar väcka gästerna om natten för att sedan sitta tyst och stilla i en fåtölj och bekvämt vila blicken på de förvånade och nyvakna hotellgästerna.

youtube

I mars 2023 var vi till Österbybruks Herrgård med vårt event
“Vågar du…” Och många vågade! Några var skeptiska, andra nyfikna och någon var mer öppen än någon annan.
Vi fick fina möten, både med levande och döda.

YouTube player

bilder

Bläddra i vårt lilla bildbibliotek här nedan

Källor

wikipedia
www.osterbybruksherrgard.se
www.vallonbruken.se/osterbybruk
www.so-rummet.se/kategorier/valloner
spokhus.se/plats/osterby-bruk/
https://blog.hotelspecials.se/spokena-pa-osterbybruks-herrgard/

publicerat 230825

#

Comments are closed