hypnos

Hypnos är ett tillstånd då vi har fokuserad koncentration och de flesta av oss upplever det dagligen, det handlar om det där vi gör helt utan att aktivt tänka på vad och hur vi gör det. Kan liknas vid ett tillstånd flow som många konstnärer och andra kreativa människor ofta upplever. T ex när du har kört bil den sista biten hem utan att veta hur du kom fram. Då har du befunnit dig i ett lätt tillstånd av hypnos. 

Hypnos är ett helt naturligt tillstånd
All hypnos är en form av självhypnos, vilket betyder att det är du som har kontroll och kan avbryta hypnosen när som helst om du vill. Jag som terapeut är din guide för att behålla tryggheten och ditt fokus. Målet med hypnos är att få tillgång till det av vårat sinne som ligger strax under vårt medvetande, under det ständiga bombardemanget av tankar, känslor och annan yttre stimuli. Det är också där som allt vi upplever, men inte bär med oss i vårat medvetna sinne lagras. Allt som vi trodde att vi hade glömt finns där och med rätt teknik och guidning så går det att plocka fram.


När du är hypnotiserad sover du inte. Trots att du har djup kontakt med ditt undermedvetna, kan ditt medvetande kommentera, kritisera och censurera.  Du har alltid kontroll över det du säger. Du kommer att komma ihåg allting som du har varit med om under hypnossessionen.

Historik
Ordet hypnos kommer från grekiskans ord för sömn. I dagens betydelse användes ordet hypnos först 1822 av d’Henin de Cuvilliers. Det finns dock äldre exempel där det berättas om hypnos om än ordet i sig inte använts tidigare.  Både i sumeriska kilskrifter och egyptiska källor omnämns metoder genom vilka människor kan försättas i hypnotiska tillstånd och genom dessa antingen nå djupa insikter eller överkomma psykiska barriärer. Den som i modernare tider bidragit mest till hypnosens genombrott och utveckling torde ha varit Franz Mesmer (1734- 1815), från dennes tid fram till psykoanalysens födelse i  början av 1900-talet var hypnos ett vanligt verktyg inom psykiatrin.

Inom terapin används hypnos
eliminera fobier
öka avslappning
hantera stress

Konversationell hypnos
Det utmärkande för den här formen av hypnos är att den hypnotiska påverkan som hypnotisören har inte sker under en “formell” trans, där personen sitter/ligger blundande och tar emot en rad suggestioner. Istället sker den hypnotiska påverkan inom ramen för en vanlig konversation, hypnotisören använder en mängd metoder och språkmönster för att ta personen igenom den hypnotiska processen under något som på ytan ser ut som mer eller mindre vanlig dialog. Det är denna typ av hypnos som oftast används vid underhållning

Klinisk hypnosterapi 
är behandlingsarbete med hypnos som metod. Hypnos används för att fördjupa patientens kontakt med sitt inre och förstärka behandlingseffekten
Klinisk hypnospsykoterapi används av hypnosutbildade psykoterapeuter och psykiatriker inom traumabehandling, fobier, psykosomatik, panikångest etc.
Här kan klienten om den så önskar, gå tillbaka till barndomen eller traumatiska händelser för att hitta orsaker och lösningar till nuvarande problematik, enligt sedvanligt terapeutiskt kontrakt.

De flesta människor kan bli hypnotiserade, om de vill. Det går inte att arbeta med hypnos med någon mot dess vilja. All hypnos är självhypnos, vilket innebär att du alltid har kontrollen och styr själv. Ingen kan försätta dig i ett tillstånd som du inte själv vill vara i.

Enligt neurofysiologiska teorier fungerar hjärnan lite annorlunda under hypnos. Vi får tillgång till delar av hjärnan som vi väldigt sällan använder. Psykodynamiska teorier ser hypnos som något som händer i vårt psyke, vi får lättare kontakt med den omedvetna delen av oss. Hypnos förenar känsla och intellekt och den är både upplevande och jag-stärkande med kognitiva inslag.

Vid hypnos hamnar vi i ett tillstånd som liknar trans och hjärnan lär sig av de inre upplevelserna, precis som den lär sig av vardagliga händelser. Därför går det att gå tillbaka och påverka sin upplevelse av jobbiga situationer. Där och då kanske jag inte kunde göra något, men som den vuxna person jag är nu kan jag förändra mitt förhållningssätt. Det går att befria sig från det känslomässiga tryck som händelsen gav upphov till, minnet av den faktiska händelsen finns kvar men laddningen släpper.
Med hjälp av hypnos kan man påverka smärtupplevelser, hitta orsaker till psykosomatisk smärta och man kan bedöva kroppen med hjälp av hypnos.

Svensk lagstiftning kräver vårdyrkeslegitimation för den som praktiserar klinisk hypnosterapi. Hypnosterapi används av tandläkare, barnmorskor, sjukgymnaster,  tandhygienister, läkare mfl, inom ramen för sitt yrke.

Comments are closed